IOAN DITU- TULIP TIME 2018- BOWRAL AUSTRALIA

Autor: Ioan Ditu   Publicat in: Confluente Literare, editia nr.2839, 09 octombrie 2018

Anul acesta la Bowral, s- a desfasurat intre 18 septembrie si 1 octombrie a 58- a editie. Am participat pana in prezent la 9 editii. In acest an, au fost plantate peste 75.000 de lalele, 15.000 de alte flori anuale, precum si 40.000 lalele in localitate. Vremea a fost frumoasa, destul de calda si insorita. Fiind ultima zi, numarul de vizitatori a fost foarte mare. In cele cateva ore petrecute in „Corbertt Gardens”, am putut culege cateva imagini pe care vi le prezint alaturat.  
 
Scurt istoric  
 
Orasul Bowral este situat la o distanta de numai 126 km, sud- vest de Sydney, de- a lungul caii ferate care duce spre Canberra. Istoria localitatii a inceput de timpuriu, la putini ani de la sosirea colonistilor englezi. Primul european care a calcat pe aceste meleaguri, a fost John Wilson, un fost puscarias, care in 1798, a fost trimis de guvernatorul Hunter, sa cerceteze regiunea sudica a coloniei. El a ajuns pana pe unde se afla in prezent orasul Goulburn.  
 
In deceniul urmator, zona fost explorata temeinic, gasindu- se potrivita pentru pasunat. John Oxley si Charles Throsby, intre 1815 si 1820, au inceput pasunatul animalelor, pe o arie larga in aceasta regiune. Pentru contributia lor, adusa in alimentarea orasului Sydney, au primit suprafete insemnate de pamant, precum si dreptul de a cumpara altele. Mai tarziu, au vandut o parte din ele, pe care s- au înfiintat mai multe ferme.  
 
Treptat asezarea a inceput sa se dezvolte, dar procesul s- a accelerat dupa inceperea construirii liniei ferate. Primul serviciu religios in zona a fost cel Anglican. El s- a oficiat in 1853 intr- o casa a lui Oxley, si abia zece ani mai tarziu s- a construit biserica. In 1861 ia fiinta prima scoala, iar in 1864 se deschide si oficiul postal. Initial asezarea era cunoscuta cu numele de Wingecarribee. Apoi s- a numit Burradoo. Dupa construirea liniei ferate in 1867, a capatat numele de Bowral, nume pe care il pastreaza si astazi.  
 
Daca in 1871 Bowral avea 133 locuitori, in anul acesta a ajuns la 13.000. Dupa ce linia ferata a ajuns pana aici si datorita climatului bland, apropiat de cel european, precum si frumusetea naturii inconjuratoare, multi locuitori din Sydney, au inceput sa- si construiasca aici case de vacanta. Spre sfarsitul secolului XIX, locuitorii acestei aaezari au inceput sa planteze multe plante si copaci decorativi adusi din Europa. In 1911 se amenajeaza gradina „Corbertt”, care in final devine o gradina publica, unde de mai bine de o jumatate de secol, se desfasoara „Tulip Time“.  
 
Speranta localnicilor ca orasul lor sa devina cunoscut si indragit de turisti, s- a implinit. Numarul mare de vizitatori, sositi cu trenul, masini personale si multe autocare, dovedesc cu prisosinta acest lucru.  
————–  
Ioan DITU  
Sydney, Australia  
2 octombrie 2018